kunstwerk Elfstedentocht fyftjin en fierder

‘Tjerkwerd’ enthousiast over Kunstwerk Elfstedentocht

Afgelopen vrijdagavond presenteerde de kunstenaar prof. Pieter Jan Stallen in Tjerkwerd in het Waltahûs zijn kunstwerk Fyftjin en Fierder aan de dorpelingen.  Het ontwerp van het kunstwerk Elfstedentocht werd door de ‘Mienskip’ van Tjerkwerd enthousiast ontvangen. Stallen gaat de dorpelingen ook bij de uitvoering van het kunstwerk betrekken. Ze mogen model staan voor de silhouetten van de toeschouwers bij de tochten van de vorige eeuw.  “Leuk toch als je straks kunt zeggen ‘kijk, die daar, dat ben ik !’ , dan gaat het wel écht bij Tjerkwerd horen”, aldus Stallen.

Locatie

Boven Tjerkwerd, zo halverwege de route, ligt volgens de kunstenaar de mooiste locatie voor de 15 silhouetten waarmee hij het trotse verleden van de 15 tochten wil verbeelden:  aan de weidse noordkant van het dorp 14 toeschouwers die een eenzame schaatser aanmoedigen die begint aan ‘de hel van het Noorden’. Sommigen als fotograaf uit die tijd. Het  enthousiasme van de bewoners van Tjerkwerd werd nog groter toen Stallen liet weten dat juist dié eenzame schaatser het kunstwerk ook wel eens zou kunnen komen onthullen: W.A. van Buren, want het silhouet voor ‘86 is het silhouet van onze toen 18-jarige Koning.

Een stuk verderop bij de brug in het dorp komt het silhouet te staan van een vader met kind op zijn schouders. Allebei hoopvol in de verte kijkend. Met dat beeld koppelt de kunstenaar het trotse verleden aan de toekomst van de Elfstedentocht:  Fyftjin en Fierder!
De eerstvolgende tocht wordt dan mogelijk ‘Fierder’ gesymboliseerd door een silhouet met ‘selfie’!

Het kunstwerk zou, net als de tegeltjesbrug bij Giekerk,  een icoon in de route kunnen worden!  De Werkgroep Cultuur Tjerkwerd wil nu  graag eerst, samen met de kunstenaar,  gaan praten met de gemeente hoe  Fyftjin en Fierder  in alle plannen voor 2020  kan passen. Want 2020 is het 111e jaar na de 1e Elfstedentocht. En dan:  Giet ‘t Oan’!

Crowfunding

Het kunstwerk Elfstedentocht zal door crowdfunding (voorjaar 2020) worden betaald, uitgebreid met één of twee stakeholders, top-bedrijven in de gemeente.  “Dat gaat zeker lukken. Iedereen wil dat de Elfstedentocht toekomst heeft”, zegt Stallen.

Hij gaat nu zelf eerst verder ontwerpen en werken aan de nodige vergunningen van Gemeente, Waterschap en Provincie. En uiteraard aan de opening door Willem Alexander. “Er zit nu vast nog wel een gaatje in zijn agenda voor november volgend jaar. Het wordt gewoon een feest!”. En daar kon hij best wel eens gelijk in krijgen.

16 JUNI 2019

Bron: grootsneek.nl en Bolswarder Nieuwsblad

Elfstedentocht route op Friese vlag

Deel dit bericht

Volg ons ook op

Meest recente berichten

BESCHOEIING NAAST DE IJSVLOER KLAAR!

BESCHOEIING NAAST DE IJSVLOER!

De Koninklijke Lankhorst uit Sneek schonk ons duurzame KLP planken en palen. Daarmee kregen Doede en Sjoerd Wijngaarden vandaag in een handomdraai de (nep!)beschoeiing naast

Lees verder »
onthullen silhouetten

ZE STAAN ER !!
( op W.A. na )

Voor 15 silhouetten (14 x verleden, 1x toekomst) stonden dorpelingen model. Gisteren, vrijdag 17 december, werden de silhouetten in alle vroegte geplaatst en daarna door

Lees verder »

Word vriend van fyftjin en fierder

Nog één silhouet te gaan (van een schaatser uit 1986: W.A. van Buren! ) en dan hebben we met het kunstwerk de finish gehaald. 

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Net als bij de Tocht der Tochten.