topacteurs in Tjerkwerd

26-27 juni – Topacteurs in Tjerkwerd

In het weekeinde van 26 en 27 juni werden aula en gymzaal van de basisschool De Reinbôge omgetoverd in een fotostudio voor de topacteurs in Tjerkwerd. Tjerkwerders kwamen model staan voor de silhouetten van de 14 toeschouwers uit het schetsontwerp Fyftjin en Fierder. En ook van het silhouet met het famke werd nog een liveopname gemaakt. Als we de Tjerkwerdse brugwachter, die in Bolsward woont, voor Tjerkwerder meetellen (hij stond voor de tocht van 1956 model als Rijkspolitieagent), hadden 16 Tjerkwerders de dag van hun leven.

Wat trouwens net zo het geval was voor het opnameteam zelf. De kunstenaar, 2 fotografen, filmer Wilbert Fleurkens en de ‘inspiciënt’: Betty Jellema van kledingverhuur ’t Waltaslot’. Zij had niet alleen gezorgd voor alle bijpassende kledij en attributen maar ook voor de ontvangst en geruststelling van iedere acteur. Voor elk silhouet was 1 uur gepland, maar dat bleek aan de ruime kant. Zondag rond 13:00 uur was alles achter de rug. Met recht topacteurs in Tjerkwerd.

Iedereen verscheen voor het witte doek zoveel mogelijk al in donkere kleding. Dit om te zorgen dat de opnames door de kunstenaar in de volgende stap (juli) in zeer scherpe zwart-wit foto’s kunnen worden omgezet. Dan worden er 3D-modellen op schaal gemaakt voor de compositie. Eind augustus zullen de silhouetten bij Royal de Boer, één van de ondersteunende Friese en Koninklijke bedrijven, uit cortenstaal worden gesneden.

Onder toezicht oog van de aanwezige pers konden de acteurs het beste beentje voorzetten.

Omrop Fryslân – Tsjerkwerder silhouetten vereeuwigd voor elfstedenkunstwerk.
• Leeuwarder Courant – Inwoners Tjerkwerd staan model voor Elfstedenkunstwerk: ‘Het is voor de eeuwigheid’
• Bolswards Nieuwsblad
Balkster Courant

Opnames door filmer Wilbert Fleurkens.

Deel dit bericht

Volg ons ook op

Meest recente berichten

BESCHOEIING NAAST DE IJSVLOER KLAAR!

BESCHOEIING NAAST DE IJSVLOER!

De Koninklijke Lankhorst uit Sneek schonk ons duurzame KLP planken en palen. Daarmee kregen Doede en Sjoerd Wijngaarden vandaag in een handomdraai de (nep!)beschoeiing naast

Lees verder »
onthullen silhouetten

ZE STAAN ER !!
( op W.A. na )

Voor 15 silhouetten (14 x verleden, 1x toekomst) stonden dorpelingen model. Gisteren, vrijdag 17 december, werden de silhouetten in alle vroegte geplaatst en daarna door

Lees verder »

Word vriend van fyftjin en fierder

Nog één silhouet te gaan (van een schaatser uit 1986: W.A. van Buren! ) en dan hebben we met het kunstwerk de finish gehaald. 

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Net als bij de Tocht der Tochten.